Case Study

Gifu Media Cosmos, Gifu City, Japan

Name and location:
Gifu Media Cosmos, Gifu City, Japan

Products installed:
169x Pleated blind systems SG 8510, customer fabric
121x Roller blind systems SG 4880, Safescreen, colour 119
150 m Room divider SG 6100 with Wave
Hand operated curtain track system SG 6026, SG 6243, SG 6370 with Wave

Architect:
Toyo Ito & Associates, Architects & Yoko Ando Design

Customer:
TOSO Corporation

Photos:
Hiroshi Tanigawa, ToLoLo Studio

Gifu Media Cosmos is a community center and library located in Gifu, central Japan.

The structure and its interior was designed by architect Toyo Ito and is characterized by an undulating latticed wooden ceiling. Numerous curved globes act and look like giant lamp shades as they filter natural sunlight into the space while also defining the circular “knowledge hubs” they encapsulate. The space is a visual depiction of the facility’s concept: “From roots to branches, may our knowledge grow and blossom as we plant new seeds for the future”.

Gifu Media Cosmos is much more than just a library, it also includes a gallery space and community exchange activity center on the ground level.