Dimout / Blackout Tyger

Lösningar för att mörklägga ett rum


De långa vår- och sommardagarna är underbara, men hur undviker vi att bli väckta klockan 04:00 av den tidiga morgonsolen?

LÄNKAR

Hitta rätt textil​​​​​​​

 

 

God sömn gör oss friskare
Medicinska studier bekräftar att brist på sömn kan öka risken för högt blodtryck, diabetes, kranskärlssjukdomar och stroke. Sömn gör att hjärtfrekvensen och blodtrycket sjunker naturligt, vilket ger tid för kroppen att vila och återhämta sig.

Ett mörkt rum för en god sömn
Hormonet melatonin, som stiger när det blir mörkt, signalerar att det är sovdags. Att sova i ett tyst, mörkt rum gör att kroppen lättare kan slappna av. 

Även arbetsutrymmen kan ha behov av mörkläggning. Operationssalar och medicinska miljöer, men även kontor och konferensrum där man har presentationer. 

Dimout vs Blackout Textiler
Termerna "blackout" och "dimout" betyder olika saker. Blackout-textiler stoppar effektiv ljuset från att tränga igenom textilen. Genom att använda en kraftigare tråd eller en beläggning på baksidan av textilen, kräver Eu-standard -EN 1450,  att textilerna testas upp till 75 000 Lux. Dimout-textiler minskar ljusgenomsläppet men testas till en lägre nivå, 1000 Lux. Hur mycket ljus som släpps igenom beror på tygets färg, kvalitet och mönster. 

Lösningar för mörkläggning av ett rum
Vid behov av total mörkläggning krävs det ett dedikerat mörkläggningssystem med kassett och sidokanaler. Silent Gliss dimout system är försedd med ett smart ZIP- system som låser textilen i sidokanalerna likt en dragkedja. Systemen erbjuds med högkvalitativa mörkläggningsvävar, Mercuro, Moon, Nox och Puma.

För att minska och dämpa den upplevda ljusnivån räcker det oftast med en rullgardin som är försedd med en mörkläggande textil. Rummet blir aldrig helt mörkt då en liten glipa mellan textilen och fönsternischen gör att ljus sipprar in i sidan av rullgardinen. 

Silent Gliss kollektion innehåller ett brett utbud av textiler som passar både gardiner och rullgardiner. Från mjuka lyxiga tyger till praktiska funktionsvävar. Alla textiler är flamskyddade och testade för optimal funktion på Silent Gliss olika system.