Textilier för överhettade rum

Vikten av bra solskydd


Vår planet blir varmare och våra hem och arbetsplatser överhettas. Fakta: Fler människor dör av överhettning än av kyla.

För att förbättra våra levnads- och arbetsvillkor behöver vi alternativa, hållbara lösningar som inte sker på bekostnad av klimatet. Vi måste sluta att bara slå på eller skruva upp luftkonditioneringen. Effektiv solavskärmning är en passiv lösning för att kyla ner rummet.

Solens kraft
Vi njuter av solen och värmen på stranden eller vid poolen, men helst inte där hemma eller på arbetsplatsen. Varför kommer värme in och hur kan en textil stoppa den? Soltransmission är den term som används när solens strålar passerar genom fönstret.

Luft, möbler och ytor som värms upp skapar termisk massa. En solavskärmning med textil i fönstret skapar en barriär och tvingar värmen att göra en av 3 saker: Reflektera (Rs) / Absorbera (As) / Transmissionerna (Ts).

Textiler för värmereducering
Textiler med ett lågt soltransmissionsvärde (Ts) och ett högt reflektionsvärde (Rs) ger de mest effektiva solskydden. Finns inte denna typ av information tillgänglig på textilen, betyder det vanligtvis att tyget är avsett för dekoration och inte för effektiv solavskärmning. 

Mörkläggningstyger eliminerar helt solljus, men vi kan inte existera i mörka rum, vi behöver dagsljuset.

Screentextiler vävs med tät tråd med öppningar för dagsljus. Textilen bibehåller en genomsiktlighet, samtidigt som den kontrollerar nivåerna av ljus och värme som passerar genom öppningarna i väven. De är vävda och designade med en öppenhetsfaktor, vanligtvis mellan 1-10%, där 1% är den mest ”stängda” med mindre genomsiktlighet. 

Metalliserade textiler ger ett utmärkt värme-till-ljusförhållande. Tack vare den aluminiumbeklädd baksida ökar nivån av värme som reflekteras tillbaka ut genom fönstret avsevärt. Silent Gliss textilkollektion ”The Collection”, har varianter av textiler med metalliserad baksida som lämpar sig för gardiner eller rullgardiner, Aluscreen Futura, Colorama 1 Alu och Reflex.